Når du skal lave nye indvendige vægge eller skifte en eksisterende væg, med en gipsvæg, er der en del arbejde forbundet med dette. Er du gør det selv person og har lidt erfaring med at arbejde med gipsplader, så kan du sagtens selv udføre dette.
Er du derimod helt grøn indenfor gipspladerne og har du måske også 10 tommelfingre, så er det bedst at lade en professionel fagmand udføre dette arbejde.
Der er mange faggrupper indenfor håndværkerne der påtager sig dette stykke arbejde, men det bør være en tømrer du vælger.
Opsætning af gipsvæg er tømrerarbejde, det er ikke malerarbejde eller murerarbejde.
Hvor mange lag gips skal nye indvendige vægge bestå af?
Først og fremmest er vigtigt, at forstå at der er forskel på opsætning en gipsvæg og på opsætning af et gipsloft.
Ved opsætning af gipsplader i loftet, kan du i princippet selv vælge, hvor mange lag gips du vil anvende.
Det skal dog hertil siges, at det aldrig anbefales kun at bruge et lag gipsplader, da risikoen for synlige sprækker ved samlingerne stiger markant.
Anvender du i stedet to lag gips til dit loft, så er risikoen for synlige sprækker ved samlingerne, væsentlig reduceret.
Ved opsætning af en ny gipsvæg, skal du anvende to lag gips, da du ellers ikke kan skjule skelettet som bruges til at skrue pladerne fast i.
Opsætning af gipsplader på eksisterende væg
Sætter du gipsplader direkte på en eksisterende væg, så kan du nøjes med et enkelt lag gips. Du kan nemlig monterer gipsplader direkte på væggen.
Det gør dit arbejde væsentlig nemmere, da du slipper for at bygge skelet før du sætter gipspladerne op.
Er væggen skæv, kan det være en god ide, først at jævne den ud med en spartelmasse. Vær dog opmærksom på at spartelmassen synker når den tørrer.
Derfor kan det ske at du må spartle igen, når spartelmassen er tør.
Den kommende skillevæg
Når du skal bygge din nye væg, så er der en god del passende værktøj og materialer du skal have klar, før du kan gå i gang.
Vi lister en del af dem her:
- Skruemaskine + særlige skruer specielt beregnet til gipsplader
- Et langt vaterpas
- Gipssav, hobbykniv eller stiksav (Eller alle tre)
- Fibergipsplader eller almindelige gipsplader med spartelforsænkning indbygget
- Spartelmasse + spartel
- Fibertape til samlingerne
- Skumbeklædte stålprofiler eller træprofiler til skelettet
Er du allerede i besidelse af det meste af dette værktøj, så er den billigste løsning klart, at du selv udfører arbejdet med dine vægge.
Trin for trin guide
Det er en fordel gør det selv personen, at have en trin for trin guide, du kan anvende til dit arbejde.
Der er nemlig mange fælder og fejl som begynderen med gipsarbejdet kan falde i.
Det gælder i princippet for alt arbejde, som gør det selv personen udfører.
Har du opsat massevis af gipsplader i tidens løb, så er en guide formentlig ikke nødvendig for dig, men så sidder du nok heller ikke og læser dette.
Opsætning af inderste lag gips
Det første du skal gøre, når du opsætter en ny skillevæg, er at bygge et skelet. Det skelet skal kunne bære to lag gips.
Derefter skal du montere det inderste lag gips. Der skal bruges mange skruer, og skal skruerne sidde korrekt bør du anvende en skrue hver x antal cm.
Når pladerne monteres skal du sørge for at alle skruerne sidder korrekt. Det vil sige med det rette mellemrum, men også skruet tilpas ind i pladerne.
Efterfølgende når du vil hænge billeder, lette ting eller tunge ting, er det vigtigt at du tager højde for at det er en gipsvæg.
Gips er nemlig utroligt porøst, samtidig med at der er et hulrum bag pladerne. Det betyder at hvis du hænge ting op som er tunge ting, så skal du bruge de korrekte plugs til dette.
Opsætning af andet lag gips
Du har allerede bygget et skelet, så nu skal du bare sætte et til lag gips op.
Det gøres på samme måde som det første lag.
Du skal dog overveje om du vil have isolering mellem de to lag gips. Isolering er, udover at holde på varmen, også god til at lydisolere mellem rummene.
Det vil sige, at hvis du f.eks er ved at tilføje et soveværelse med din skillevæg, så kan det være en god ide, at have isolering mellem de to lag gipsplader.
Gør pladerne jævne med spartel
Nu er det så tid til, at gøre pladerne helt jævne, ved brug af den føromtalte spartelmasse.
Du skal sørge for at du spartler samlinger og skruehullerne. Faktisk anbefales det ofte at fuldspartle hele væggen, for det bedste resultat.
Du skal formentligt spartle to gange.
Når spartelmassen er tør, skal du slibe den, så du får en hel glat overflade.
Det skal formentlig gøre over to omgange, først med et grovere sandpapir og derefter med et fint sandpapir.
Hvis du har gjort dit arbejde godt, vil dine nye vægge ligne murede vægge.