Kan genbrugstræ og nedfaldstræ bruges i indretningen?

Det korte svar på ovenstående spørgsmål er ja. Det lidt længere svar er, at det kommer an på flere ting. Hvis der er tale om genbrugstræ, så er svaret nok, at du ofte kan bruge det i indretningen. Du kan f.eks. bruge paller fra varer hos forskellige virksomheder til at lave pallesofaer ud af. Det er både en nem og billig måde at få udendørsmøbler på.

Er der i stedet tale om nedfaldstræ fra offentlige skove, så må du – med få undtagelser – indsamle nedfaldne grene, kviste og løv i begrænset omfang til privat brug. Det vil sige, at du ikke kan tage en masse på en gang og bygge dine egne møbler af grene. Du kan dog godt tage nogle få grene og f.eks. lave en lille pynteanretning i en høj vase på gulvet. Du kan også tage en spændende gren, hænge påskepynt på den og hænge den op til påske.

Hvis du vil placere genbrugstræ indendørs i din indretning, så bør du undgå at bruge træ, der er blevet malet med træbeskyttelse.

 

Sørg for, at der ikke er råd i træet

Uanset om du har indsamlet eller hentet genbrugstræ eller nedfaldstræ, er det anbefalelsesværdigt at tjekke træet grundigt for råd, inden du bruger det som pynt, som mindre elementer i hjemmelavede møbler eller på anden vis anvender det indendørs. Hvis der er råd i træet, danner det grobund for bl.a. skimmelsvamp, og derfor er det altid en god idé at tjekke det, inden du tager det med hjem. Når du først har fået det med hjem, kan du altid kassere det på det tidspunkt, hvis du opdager råd.

 

Behandl træet med olie og eventuelt lak

Selv de mest rå træsorter kan blive pænere og få et glattere finish, hvis de behandles med olie og eventuelt lak. Dog er det værd at bemærke, at ru træoverflader, der ikke er behandlet med andre midler først, kan suge meget olie til sig.

Hvis du vil bruge genbrugstræ til et lille sofabord, for eksempel, så kan du slibe det og så give det olie og lak. Så får bordpladen en pæn, glat overflade.

 

Se hvad du må samle på Miljøministeriets hjemmeside

Før du går på jagt ude i det fri for at indsamle nedfaldstræ, er det vigtigt at vide, hvad du må tage, og hvad du ikke må. Du kan læse om de gældende regler for indsamling på Miljøministeriets hjemmeside.

Læs mere om træfældning.